La setmana del 20 al 22 de gener 2020 hem viscut a Alfafar una situació de fortes pluges i vent (Temporal Gloria) que han derivat en diferents intervencions degudes a caigudes d’arbres, túnels inundats, carrers tallats, accidents, trencaments de senyals, panels, caigudes diverses etc.

No es van suspendre les classes, a excepció de la vesprada del 22 de gener i això ha comportat segons la nostra opinió, un risc important cap a la població estudiantil i professorat del nostre municipi.

No anem a entrar en demanar responsabilitats o traure crèdit polític de la gestió, millorable per part del ajuntament, ja que pensem que la gestió de aquestes situacions no es gens fàcil i confiem en la bona intenció dels regidors/es afectats a l’hora de prendre decisions. Esperem que la pròxima vegada siguin més diligents.

Hem patit el temporal “Gloria” en Gener. A finals de 2019 van patir la “Dana” i es va suspendre les classes com a mesura de precaució. També al 2018 es van suspendre les classes per un altra situació de alerta meteorològica. Es a dir, el fenomen de la “Dana”, una paraula desconeguda fa quatre dies, es pràcticament conegut de tothom.

I nosaltres des de Compromís per Alfafar, arribem a la conclusió que això no és una altra cosa que els efectes evidents de la situació de emergència climàtica, per el canvi climàtic que estem vivint al planeta. I que els joves de tot el mon, ens ho recorden manifestant-se cada divendres de més.

Considerem que la situació viscuda al més de gener, una situació inhabitual, és una situació malauradament que anem a viure moltes més vegades en el futur, i La gent jove ens està mostrant el camí, hem de ser solidaris amb ells i no deixar-los una planeta de “merda” com va dir la jove activista Greta Thunberg.

Tenim una moció presentada al ple del dia 26/12/2020 sobre emergència climàtica. La deixarem damunt de la taula per a poder treballar en conjunt. Esta moció es presenta per la possibilitat d’afrontar de nou una tempesta d´aquest tipus i reforçar l´acord establit amb l´equip de govern i resta de l´oposició.

Per tant proposem:

1.- Fer una taula de treball urgent per a tractar el següents aspectes. Establiment de calendari i persona responsable d’aquesta.

  • Clarificar quina es la situació i els paràmetres per decretar una alerta climatològica. A partir de quants litres/ metre2 ha de dir la previsió meteorològica per decretar la alerta,

  • a partir de quina força ha de bufar el vent, quants kilòmetres hora?

  • A partir de quina temperatura estem en una ona de fred o de calor?

En aquesta situació, si hi ha un protocol, pensem s’ha de seguir en tot moment, independentment de qui estigui al front del consistori, que sigui convenient o no, per que la prioritat ha de ser la seguretat dels vianants, dels pacients del ambulatori, dels treballadors, dels estudiants, es a dir, dels nostres conciutadans.

  • Proposem, d’establir un protocol clar de actuació per fer front a aquestes alertes, si no hi ha un protocol establert, i seguir-lo sempre.

  • Proposem crear un gabinet de crisi comarcal que pugui seguir l’evolució meteorològica i que prengui decisions o al menys hi haja una mena de col·laboració i decisió conjunta dels municipis a nivell comarcal.

  • Proposem que es urgent que l’ajuntament d’Alfafar s’involucri de mà ferma amb la lluita contra el canvi climàtic i doni exemple realitzant estudis i portar propostes com reciclatge el més efectiu possible, instal·lacions de panels solars als edificis municipals, sistemes de recollida de aigua de pluja, estudiar la implantació de una central elèctrica de biomassa amb col·laboració amb els agricultors etc.

Sra. Amàlia Esquerdo Alcaraz.

Portaveu del GRUP MUNICIPAL DE COMPROMÍS PER ALFAFAR