MOCIÓ SOBRE SENYALITZACIÓ DE L’ANTIGA TOPONÍMIA URBANA ALS ACTUALS CARRERS, I COL·LOCACIÓ DE PANELLS INFORMATIUS I DIVULGATIUS ALS EDIFICIS SINGULARS

MOCIÓESGLESIA
El nom dels carrers antics d’Alfafar mostra un repertori que pot esdevenir aliè ja que alguns dels mots ja són desapareguts de la parla o s’han perdut les qualitats del paisatge urbà al qual han donat nom. Els topònims urbans d’Alfafar han constituït un fidel reflex de les realitats del territori urbà alfafarenc, i de les interrelacions entre els aspectes humans i físics del mateix, un testimoni d’una cultura marcada pel règim senyorial, la religiositat i el treball agrari sobre el territori.
Noms únics, vestigis, que s’han arrapat al solar alfafarenc durant segles, que condensen informació sobre la comunitat constituïda històricament i que formen part del patrimoni inalienable local, necessaris alhora d’analitzar la idiosincràsia del col·lectiu humà que l’ha anat configurant. Entre altres topònims hem de destacar el carrer i Plaça de La Foia, l’Hospital, Els Peregrins, El Raval, Les Pedres, La Carnisseria, El Calvari, El Cementeri, Les Barraques, Camí Reial, Via Augusta, Extramurs, Teixidors, La Penyeta o Mare de Déu del Do.
Així mateix, l’escenari urbà d’Alfafar mostra edificis dels quals hem de conèixer millor la seua història i el fet del seu emplaçament. Actualment, no existeix cap panell divulgatiu als edificis que permeta i possibilite un major coneixement pel que fa al seu origen, funcionalitat , història o altre aspecte d’interès. Entre altres hem de destacar indrets o edificis com l’Ajuntament, el Centre Cultural Recreatiu, la Biblioteca MunicMolíipal, el Centre Instructiu Musical d’Alfafar, l’Església de la Mare de Déu del Do, l’Alqueria del Pi, la Sènia de la Castanyera, l’Escorxador, el Motor de Sant Sebastià, el Sequer de Nelot, el grup escolar Remedios Montaner o l’Estació del Tren.
Dins de l’elaboració de la Ruta Patrimonial d’Alfafar que proposa Compromís per Alfafar es fa necessari un canvi de política que aprope la cultura i el coneixement de la història local a la ciutadania.
Per tot això, proposem que el Ple de l’Ajuntament preenga els següents ACORDS:
– La senyalització de l’antiga toponímia urbana al costat de la denominació de l’actual nom del carrer, on puga indicar-se el nom del carrer del període de finals del segle XVIII i començament del segle XIX, quan es constituí l’escenari urbà d’Alfafar, o la indicació d’altre més popular conegut per la majoria de la gent.Font

– La col·locació de panells divulgatius i informatius sobre edificis singulars on s’explique breument el seu origen, història, i el fet del seu emplaçament i particularitat dins de l’entramat urbà.
– L’assessorament i la col·laboració de l’Associació d’Estudis d’Alfafar per a la confecció del nomenclàtor i la retolació de l’antiga toponímia sobre els actuals carrers.

– La normalització de la toponímia en valencià, com un aspecte més de la normalització lingüística.

– La col·locació dels panells informatius i divulgatius en valencià i castellà.

PER VEURE TOTES LES MOCIONS PRESENTADES, CLICKEU A: http://alfafar.compromis.net/legislatura/

 

Captura de pantalla 2015-10-14 15.29.48